Hendriks: bouwsteen van de energietransitie

cabines

Van windmolens en energiemasten via kabelgoten en transformatorstations tot aan de laadpalen in de straat

Beton. We lopen er dagelijks overheen, rijden erop en wonen erin, zonder er vaak bij stil te staan hoe essentieel dit materiaal is voor onze moderne wereld. Van torenhoge wolkenkrabbers en kilometerslange snelwegen tot indrukwekkende bruggen en funderingen van windmolens: beton vormt de ruggengraat van onze infrastructuur. Momenteel speelt beton ook een cruciale rol in de energietransitie. In dit artikel ontdekken we hoe bedrijven de expertise en verschillende bekistingssystemen van Hendriks inzetten om met dit aloude materiaal hun groene ambities te realiseren.

Veranderende energie-infrastructuur

Ingegeven door klimaatverandering, CO2-uitstoot, de uitputting van de fossiele brandstoffen én een té grote energieafhankelijkheid, wordt wereldwijd de overstap gemaakt naar hernieuwbare of duurzame energievormen. Energie die onder meer wordt opgewekt door zonnepanelen, windturbines, waterkracht of waterstof. Energie die op veel meer plaatsen wordt geproduceerd en verbruikt dan voorheen. Om die energie op de uiteindelijke plaats van bestemming te krijgen – bij de eindgebruiker – worden verschillende  fasen doorlopen om een geheel nieuwe energie-infrastructuur aan te leggen. De betonindustrie speelt hierin een belangrijk rol als leverancier van een diversiteit aan producten. En voor de productie van deze verschillende producten komen we de mallen van Hendriks tegen.

Van windmolens en energiemasten

Laten we beginnen aan de productiekant: windmolens en energiemasten. Windenergie is net als andere vormen van duurzame energie ‘hot’. De bouw van windmolens en energiemasten is een interessante markt voor aannemers die hier bijvoorbeeld de fundering voor realiseren. Maar niet iedere windmolen of mast is hetzelfde en dus rijst de vraag hoe je het investeren in een bekisting aantrekkelijk maakt als de diameter van de fundering steeds wisselt. Hendriks biedt speciaal ontwikkelde stalen bekistingen voor de bouw van deze betonnen funderingen. Deze bekistingen maken het mogelijk om de funderingen van windturbines en masten snel, efficiënt en met de nodige variaties in diameter te produceren. Daardoor kunnen de installatietijd op locatie worden verkort én de kosten worden verlaagd. Naast bekistingen voor windmolens en energiemasten, levert Hendriks ook mallen voor de productie van prefab geproduceerde fundatieblokken in uiteenlopende afmetingen voor kleinere energiemasten. Deze fundatieblokken worden in het veld geplaatst om energiemasten op te plaatsen.

Via kabelgoten en transformatorstations

Voor het transport van de opgewekte energie wordt sinds jaar en dag gebruik gemaakt van kabels. Om deze in energieprojecten bescherming te bieden wordt gebruik gemaakt van zogenaamde kabelgoten – op dit moment één van de veel gevraagde producten van Hendriks. Deze mallen maken het mogelijk om snel, efficiënt en uiterst nauwkeurig betonnen kabelgoten te produceren. Deze bieden niet alleen bescherming, maar zorgen ook voor een gestructureerde aanpak van energieprojecten. De toepassing van kabelgoten zorgt bovendien voor een verbeterd kabelmanagement terwijl toekomstige uitbreidingen van het kabelpakket zo sneller en eenvoudiger zijn te realiseren.

Voordat de weg naar de eindgebruiker wordt ingezet, passeert de energiestroom eerst nog een transformatorstation. In een wereld die ‘all-electric’ aan het worden is, spelen deze een steeds grotere rol. Hendriks is al jarenlang nauw betrokken bij de ontwikkeling van mallen om deze transformatorstations efficiënt te produceren. Veel van deze transformatorstations worden in verschillende hoogte-, breedte- én lengteuitvoeringen geleverd. Dat vraagt om een malsysteem dat – zo mogelijk hydraulisch – in maatvoering kan worden aangepast en gebruikt voor een variëteit aan types. Hendriks beschikt over een schat aan engineering-expertise en kennis  en ervaring met het ontwikkelen van maloplossingen die flexibel zijn aan te passen. Daarnaast beheerst Hendriks als geen ander de kunst om een mal te ontwikkelen waarmee slim en efficiënt kan worden bekist en ontkist en waar de betonnen constructie ook netjes uitkomt. Zo voldoen de transformatorstations niet alleen aan de hoge eisen ten aanzien van kwaliteit en veiligheid, maar zijn het ook zichtelementen in het straatbeeld.

Tot aan de laadpalen in de straat

Uiteindelijk wordt de energie bij de eindgebruiker afgeleverd en daar gebruikt om een veelheid aan apparatuur draaiend te houden. Daarbij zien we steeds meer laadstations en individuele laadpalen in het straatbeeld opduiken. Een logische ontwikkeling als we bedenken dat met de opkomst van elektrisch rijden ook de behoefte aan oplaadinfrastructuur snel toeneemt. En ook hier levert Hendriks een bijdrage aan de elektrificatie. De hoogwaardige mallen voor het gieten van betonnen funderingen voor oplaadstations voor elektrische voertuigen worden veelvuldig ingezet. Door het gebruik van deze mallen kunnen oplaadstations snel worden gebouwd en geïnstalleerd. Dat versnelt de adoptie van elektrische voertuigen en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Op naar een duurzame toekomst

Beton mag dan een decennialange traditie hebben, het speelt een hypermoderne rol in de wereld van energietransitie. Door een breed scala aan bekisting en prefab mallen aan te bieden, speelt Hendriks een belangrijke rol in de volledige energietransitie-keten: van windmolenbekisting, via kabelgoten en transformatiestations tot funderingen voor laadpalen. Hendriks streeft ernaar om de overgang naar een duurzame energie-infrastructuur te versnellen en positief bij te dragen aan het milieu en de samenleving als geheel. Met een schat aan kennis en ervaring, diepgaande engineering-knowhow en een continue stroom aan innovaties, worden de bouwstenen geleverd voor een duurzame toekomst.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project? Neem dan contact op met ons:

Albert Jan van Eldik | accountmanager | M: +31 641 974 906

Deel bericht

Vragen of interesse?

Onze specialisten helpen u graag

Offerte aanvragen Maak een afspraak